DG/DGE BLOG

2.12.2017

Jäsenasiaa

Klubivierailuilla tähän mennessä kaksi aihetta on noussut selvästi ylitse muiden, jäsenyys ja nuorisovaihto.
Kuluneella viikolla on Helsingissä SLUSH 2017 tapahtumat keräänyt niin osalllistujia kuin mediahuomiotakin. Tapahtuman avasi Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore, joka puheessaan vetosi teknologian tukemaan muutokseen jolla ratkaistaan ilmastokriisi. Hän peräänkuulutti liiketoimintaideoita, jotka tuovat vain lyhyt aikaisia voittoja vaan tulokset rakentuvat pitkänajan kestävälle kehitykselle uhraamatta tulevaisuuttamme, siis tekemällä hyviä asioita joilla on merkitystä. Tänään verkkolehdestä luin artikkelin, jossa kerrotaan näin joulunalla Joulupuukeräykseen osallistuneiden ihmisten avusta vähäosaisille ja kuinka tärkeänä moni meistä kokee pienenkin avun. Kyllä, tulevaisuudeessa on tilausta palvelutyölle, jolla on merkitystä.
Piirin toimintasuunnitelmassa yhtenä tavoitteena on tuoda esille klubien palveluprojekteja ja kannustaa klubeja toteuttamaan uusia palveluprojekteja. Tämä kaikki liitty keskeisesti siihen miten saamme ihmisiä mukaan. Viikkokokous ruokailulla ja hyvälläkin esityksellä ei houkuttele, sillä potentiaaliset jäsenehdokkaat sitoutuvat rajallisen vapaa-aikansa puitteissa toimintaan jolla he kokevat olevan merkitystä niin itselleen kuin ympäröivälle yhteiskunnallekkin. Kun pohditte klubeisssanne uusia kokous- ja toimintamuotoja, sekä mietitte miten houkutella uusia jäseniä mukaan niin hyödyntäkää tämä keskeinen Rotaryn elementti.
Nuorisovaihto on se nuorisopalvelun muoto, jota pääosa klubeista toteuttaa tai ainakin omien resussiensa puitteissa haluaisi toteuttaa. Olen erityisen iloinen siitä, että kaikkialla koetaan nuorisoon panostamisen olevan tärkeää. SR:n Monipiiriorganisaatio järjestää kaikille  klubien nuorisovaihdosta kiinnostuneille innostuspäivät Tallinassa 13.1.2018. Lisätietoja löytynee monipiirin facebook sivulta sinne mukaan.

Marraskuu oli Rotarysäätiön kuukausi. PDG Matti on lähestynyt klubien presidenttejä ja säätiöasiamiehiä kirjeellä koskien lahjoituksia, sekä haettavia piiriapurahoja. Nyt joulun alla on hyvä muistutella näitä asioita ja toimia. Helmikuussa 2.-4.2.2018 Oulussa järjestetään Säätiöseminaari. Ilmoittautuinen ja ohjelma löytyvät piirin 1400 web sivuilta. Tilaisuudessa on arvovaltaisia alustajia ja hyvää ohjelmaa.  

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlallisuuksien huipentuessa tulevalla viikolla olemme kaikki Suomen rotarit saaneet onnittelut RI:n maailman presidentiltä Ian Riseley:ltä. Hän on mielissään mahdollisuudestaan vierailla Suomessa kuluvana vuonna ja kiitollisuudella huomioinut suomalaisten rotarien vuosien saatossa Rotaryn nimissä tekemää erinomaista työtä. Ian kannustaa meitä satavuotisjuhlintaan ja muistuttaa jatkamaan työtä Rotary: Making a Difference.

Muistutuksena klubien presidenteille ja sihteereille, käykää täydentämässä SR:n rekisteriin tulevat klubin toimihenkilöt viimeistään 15.12.2017 mennessä (HUOM päivämäärä korjattu 3.12.2017).

-Mikko

7.11.2017


Kuvernöörin haaste


Piirin syyseminaarissa ja piirikokouksesa kuvernöörinä haastoin kaikki piirimme klubit mukaan ”palveluprojekti ja julkikuva” haasteeseen.Ensi keväänä huhtikuussa järjestetään piirikonferenssi 21.-22. Päivä Tampereella. Tuoksi lauantaipäiväksi olemme varanneet Koskikeskuksen kauppakeskuksesta pohjakerroksen ”aukion”. Tarkoituksena on siellä esitellä klubien palveluprojekteja, sekä Rotarytoimintaa kuten nuorisovaihto, säätiö yms. muutaman tunnin ajan. Tällä tavalla kerromme kauppakeskuksen asiakkaille ja vierailijoille mitä Rotary on ja samalla me kaikki klubien jäsenet voimme oppia toisiltamme millaisia palveluprojekteja voisimme omata osaltamme toteuttaa.

Haastan siis jokaisen piirimme klubin joko yksin tai yhdessä toisen klubin kanssa osallistumaan omalla, mielellään toiminnallisella esittelypisteellä mukaan kertomaan millaisia palveluprojekteja on toteutettu tai on tällä hetkellä työnalla.


Klubit ilmoittautuu 15.12.2017 mennessä ja keroo alustavan ideansa Leo Ukkoselle leksa.ukkonen(at)saunalahti.fi.
Koko klubi mukaan ideoimaan ja keväällä piirikonferenssiin. Ohjelmassa on tiedossa muutakin hauskaa!

-Mikko

DG 2017-18


 

3.11.2017

Syysseminaarin ja piirikokouksen satoa

Viikko sitten 28.10 kokoonnuimme Tampereelle TAMK:n tiloihin piirin syysseminaaria ja piirikokousta varten. Paikalla oli lähes sata edustajaa vajaasta neljästäkymmenestä klubista. Päivä alkoi kuvernöörin haasteella (josta hieman myöhemmin) ja PHF:ien jakamisella.


Piirimme rotarit ja klubit ovat osallistuneet Rotarysäätiö lahjoituksiin yli 80.000 € edestä päättyneenä Rotaryvuonna 2016-17. Palkitsimme PHF:llä jäseniä joiden klubit ovat osallistuneet miljoonakeräykseen ja saavuttaneet aetetun EREY:n minimitavoitteen. Näitä klubeja oli piirissämme 9 kappaletta; Akaa, Jyväskylä Interlux, Kanta-Hollola, Mänttä, Orimattila, Tampere-Kissanmaa, Tampere-Lielahti, Viitasaari ja Ylöjärvi. Kiitos kaikille lahjoittajille.


Alkulämmitelyn jälkeen osallistujat jakaantuivat kolmeen koulutuslinjaan, Rotarysäätiö, nuorisovaihto ja jäsenyys. Itse olin mukana tuossa jäsenyys ”työpajassa” ja siellä ainakin virisi runsaasti keskustelua siitä millaisia jäseniä klubeissa tulevaisuudessa voisi olla ja miten klubit voisivat kokoontua. Vuosi sitten COL:n eli sääntövaltuuskunnan tekemien muutosten ja lievennysten seurauksena tuntuu, että meillä klubien jäsenillä istuu mielikuvissamme paljon tiukemmat rajoitteet klubien kokoontumisille ja minkä tyyppisiä jäseniä voisimme klubeihin ottaa kuin mitä RI:n asettamat säännöt edellyttävät. Olkaa siis innovatiivisia ja kehotan klubeja tutustumaan piirin toimintasuunnitelmaan, joka myös löytyy näiltä piirimme web sivuilta.


Piirikokouksessa hyväksyimme päättyneen Rotaryvuoden 2016-17 toimintakertomuksen, sekä ylijäämäisen tilinpäätöksen. Teimme myös henkilövalintoja ja valitsimme seuraavaan vyöhykkeen (Zone 15) RI:n hallitusjäsenen valitsijatoimikuntaan varsinaiseksi edustajaksi Veli-Matti Heinijoen ja hänelle varamieheksi Niko Niemen.


Päivä oli mielestäni hyvin onnistunut ja toivon, että kaikki osallistujat saivat myös ajattelemisen aihetta evääksi ja kotiin viemiseksi. Näitä kannattaa ehdottomasti järjestää tulevaisuudessa.

-Mikko
DG 2017-18

 

Piirikokous Tampereella 28.10.2017

Piirin D1390 piirikokous

Aika: 28.10.2017 klo n.09:00 -15:00

Paikka: TAMK Kuntokatu 3, Tampere

Ohjelma

09:00-10:00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi

10:00-12:30 Avaus

• Jäsenyystyöpaja (Minttu Lampinen ja Mikko Hörkkö)

• Säätiökoulutus (Matti Poikolainen

• Nuorisovaihtokoulutus (Timo Hänninen)

12:30-13:30 Lounas

13:30-15:00 Piirikokous

Ilmoittatumiset: hervantarotary@gmail.com

Piirikokousmateriaali lähetetään klubien presidentille ja sihteereille

 

Muistutus 

Muistutan klubeja edellisessä viestissä olleista hakuajoista!

 

-Mikko

12.9.2017

TÄRKEÄÄ!

Tämän vuoden piirineuvoston ensimmäinen kokous pidettiin 11.9.2017 Jämsässä. Sitä seuraten on nyt useampi tärkeä asia klubeille tiedotettavana, jotta klubit voivat toimia ja tehdä omia ehdotuksia. Listalla on neljä hakuihin liittyvää asiaa.

Piirikuvernööri 2020-2021 - District Governor 2020-2021
Rotarypiirissä 1390 avataan haettavaksi piirikuvernöörin tehtävä rotaryvuodeksi 2020-2021. Hakuaika on 12.9.2017 - 15.11.2017 ja klubien ehdotukset piirikuvernööriksi pyydetään lähettämään allekirjoittaneelle tuohon päivämäärään mennessä. Kuvernöörin nimeämiskomitea kokoontuu 30.11.2017 Jämsässä klo 17:00 alkaen. Kaikki esitetyt ja vaatimukset täyttävät ehdokkaat saavat erillisen kutsun nimeämiskomitean kokouksen yhteydessä pidettävään haastatteluun. Piirikuvernööriehdokkaan kelpoisuusvaatimukset on määritelty RI:n säännöissä kohdassa 16.070.

Apulaiskuvernöörin 2018(7)-2021 - Assistant Governor 2018(7)-2021
Piirissämme on kahdeksan apulaiskuvernöörialuetta. Tällä hetkellä Suomenselän alue on kokonaan ilman AG:ta ja tämän rotaryvuoden jälkeen kolmen alueen (Jyväskylä, Sisä-Suomi ja Päijät-Häme) AG:n pesti päättyy. Apulaiskuvernöörin tehtävästä löytyy määrittely RI:n hallintodokumentissa RCOP 17.030.1 sekä piirijohtosuunnitelmassa, joka hyväksyttiin kevään piirineuvottelussa 11.3.2017 Tampereella. Pyydänkin, että näiden alueiden klubeista jäsenet ilmiantavat hyviä ehdokkaita tai itsensä AG:n tehtävään lähettämällä sähköpostia DGE Jarmo Palukalle vimeistään vuoden loppuun mennessä.

Piiristipendin haku
Piiristipendin tarkoituksena on avustaa lahjakkaita suomalaisia nuoria opiskelijoita opiskeluissaan ulkomaisessa tiede- tai ammattikorkeakoulussa. Nyt julistetaan haettavaksi tämän vuoden piiristipendi. Hakemukset tulee osoittaa paikalliselle Rotaryklubille, joka toimittaa sen suosituksineen kuvernöörille 30.10.2017 mennessä. Hakijoille ja suositteleville klubeille ilmoitetaan päätöksestä erikseen.

RI hallituksen jäsenen valintakomitea - RI dirctor nomination commitee
Alueelta johon piirimme kuuluu valitaan hallituksen jäsen Rotary Internationalin hallitukseen vuoden 2019 maailman konferenssissa Hampurissa, Saksassa. Tuota valintaa edeltää valintakomitean työskentely, joka tekee esityksen. Nyt haetaan piirillemme edustajaa, sekä varaedustajaa tuohon RI directorin valintakomiteaan (RCOP 13.020). Pyydän, että klubit lähettävät vapaamuotoiset ehdotuksensa valintakomitean jäsenestä minulle 20.10.2017 mennessä, jotta voimme tehdä valinnan piirikokouksessa Tampereella 28.10.2017.

Mikäli näistä tai muistakin asioista on kysyttävää niin voitte olla yhteydessä minuun.

-Mikko
DG 2017-18

 

9.9.2017

Totta se on, syksy on päässyt hyvään alkuun ja sateitakin on saatu. Illat pimenee ja aamulla töihin lähtiessäni on pitänyt kaivaa pyörään toimiva lamppu.

Piiriseminaari ja kokous pidetään Tampereella 28.10.2017 Tampereen Ammattikorkeakoulun tiloissa. Tilaisuuteen on aikaa vajaa kaksi kuukautta, mutta tämä on hyvä merkitä jo nyt kalentereihin ja huomioda klubien kokouksissa. Tarkemmat tiedot lähetetään klubien presidenteile ja sihteereille myöhemmin.

Samoin piirimme IB oppilaiden viikonloppuleiri pidetään 15.-16.9.2017 Vesalassa. Piirimme nuorisovaihdon puheenjohtaja Timo on tästä informoinut NV-asiamiehiä sekä oppilaita. Nuorisovaihtoasiamiesten koulutus pidetään kuitenkin piiriseminaarin yhteydessä Tampereella.

Muita tulevia piirin, klubien ja IC tapahtumia kannattaa seurat piirimme kalenterista

Syyskuu on Rotary kalenterin mukaan peruskoulutuksen sekä lukutaidon ja kirjoitustaidon kuukausi. Meillä Suomessa on kansainvälisin mittareinkin mitattuna tilanne peruskoulutuksen sekä luku- ja kirjoitustaidon osalta erittäin hyvä. Maailmanlaajuisesti on kuitenkin paljon tehtävää sillä 17% maailman aikuisväestöstä ei osaa lukea. Rotary säätiön kautta tuemme koulutusta ympäri maailmaa lahjoituksin, apurahoin sekä palveluprojektein. Lukutaidon lisääntyminen mahdollistaa tarjolla olevan informaation hyödyntämisen paikallisen yhteiskunnan ja sen kehityksen eduksi.
Meidän lähialueella koulutusta tukeva konkreettinen palveluprojekti toteutettiin nyt loppukesästä RC Heinola-Pohjoinen, RC Kuopio Puijo, sekä RC Tarton yhteistyönä. Projektiin osallistui klubeja kolmesta piiristä. Mikkelin alueella erään koulun remontin yhteydessä käytöstä poistetuille koulun kalusteille löytyi aktiivisten rotarien toimesta uusi koti Virosta. Kalusteiden pakkaamisen ja rahdin järjestelyistä vastasivat suomalaiset klubit. Koulu jonne kalusteet lahjoitettiin löytyi virolaisen klubin alueelta ja he myös järjestivät lastin purkamisen.

Vaimoni Tuire on ansiokkaasti lisännyt piirimme Facebook ryhmään päivityksiä ja kuvia kuvernöörivierailuista. Samalla olen ilolla voinut todeta, että muutkin klubit, sekä rotarit ovat aktivoituneet ja jakaneet tietoa tapahtumista, asioista sekä "uutisista". Eräs pitkäaikainen partiotuttavamme oli todennut, että sosiaalisessa mediassa ei ole näkynyt Rotarytoiminta. Hän oli ilolla huomannut aktiivisuuden ja näkyvyyden kasvaneen. Pidetään huoli jatkosta ja hyvän positiivisen näkyvyyden luomisesta.

-Mikko
DG 2017-18

8.8.2017


Nyt elokuussa syksyn toiminta käynnistynee niidenkin klubien osalta, jotka ovat viettäneet heinäkuussa kokouksetonta aikaa. Joskin usean klubin kohdalla kesä on ollut aktiivista projektien ja tapahtumien aikaa. Lempäälässä järjestettiin Kuokkalankosken markkinat, Asikkalassa nuotanvetoa, Sysmässä sahtisaluunaa ja Tampereella golfausta aistihuoneen hyväksi vain muutamia mainitakseni.

Kuvernöörin vierailut ovat myös pyörähtäneet käyntiin. Ensimmäinen vierailu oli Pihtiputaalle jossa saimme Tuiren kanssa tutustua paikallisiin palveluprojekteihin Heinijoen luontopolkuun sekä lintutorniin. Osallistuimme samalla klubin käätyjenvaihtoon yhdessä Viitasaaren klubin kanssa. Kiitoksia presidentti Pentille ja partneri Annelille järjestelyistä ja vieraanvaraisuudesta, sekä presidentti Anttille osallistumisesta klubinsa kanssa kuvernöörivierailuun ja käytyihin keskusteluihin.

Elokuu on jäsenistön ja klubin kehittämisen kuukausi. Näin kauden alussa on hyvä käydä läpi tehtyjä suunnitelmia ja tehdä tarkennuksia. Jäsenistön kannalta on tärkeää, että ohjelma tarjoaa sisältöä ja toimintaa, jolla on tarkoitus ja jossa klubin jäsenet viihtyvät. Eikä siitä haittaakaan ole mikäli se samalla houkuttelee mukaan uusia jäseniä. PETS koulutuksessa Tampereella kävin läpi kaudelle asetetut tavoitteet ja toivon klubien suunnitelmien sisältävän näiden suuntaisia aktiviteetteja. Tulen kuvernöörivierailujen osana tarkastelemaan kunkin klubin osalta tavoitteiden ja suunnitelmien kirjaamista MyRotary sivuilla olevaan ClubCentral työkaluun. Kyseinen työkalu on kesän aikana uudistunut ja yksinkertaistunut, ja mikäli sen käyttö edelleen koetaan haasteelliseksi niin pyydän klubia olemaan yhteydessä allekirjoittaneeseen.

Perinteinen Rotary Day järjestetään lauantaina 12.8.2017 Särkänniemessä. Sinne kaikki mukaan ainakin käväisemään. Jaamme tietoa Rotary toiminnasta sekä nuorisovaihto-ohjelmista. Odotettavissa on että klubit saavatkin nuorilta pikapuolin ensimmäisiä hakemuksia ensi kesänä alkaviin vaihtoihin.

Lisäksi edelleen kuulutan että klubit ilmiantaisivat piirin tiedottajalle Siljalle kuka klubissa hoitaa viestinnällisiä ja tiedotusluonteisia asioita. Haluamme ottaa aimo harppauksen tiedon kulkuun kehittämiseksi piirissämme klubeihin ja takaisin.

-Mikko
DG 2017-2018

15.07.2017

Uusi Rotaryvuosi on alkanut, joskin suurin osa piirimme 1390 klubeista viettää lomakautta eli kokouksetonta aikaa. Haluan puolestani kiittää kaikkia niitä klubien toimihenkilöitä ansiokkaasta työstä Rotaryn hyväksi, jotka nyt jättivät tehtävänsä seuraajalleen. Samalla haluan kiittää kaikkia niitä toimihekilöitä, jotka ottivat vastaan uuden tehtävän tai jatkavat vanhassa uudelle kaudelle, että olette vastanneet haasteeseen tulevalle Rotaryvuodelle.

Vaimoni Tuiren ja minun ensimmäinen kuvernööritehtävä oli vierailu Lempäälän klubin järjestämän nuorisovaihtoleirin avajaisissa. Leirillä "Music on the Lakeside" oli 16 innokasta opiskelijaa, joista kaukaisimmat ovat tulleet Taiwanista ja Kaliforniasta asti tutustumaan kulttuuriimme. Leirin päätteeksi nuoret esittivät ohjelmanumeron Lempäälän klubin järjestämilklä Kuokkalankosken markkinoilla.

Jo perinteiseksi muodostunut "Rotary päivä - Rotary Day" Särkänniemessä on 12.8.2017 lauantaina. Tuoksi päiväksi on tarjolla elämyskokemuksia ja lounasta Näsinneulassa. Suunnitelkaa siis retkeä Särkänniemeen ihan perheittäin tai suuremmallakin porukalla.

Olen aikaisemmissa viesteissäni tuonut esille, että pyrimme tehostamaan piirimme tiedottamista niin klubeihin kuin suoraan jäsenille. Esitänkin toiveen, että seuraisitte ilmoittelua Rotarytapahtumista niin piirimme internet kuin facebook sivuilla ja osallistuisitte.

Kauden kaikki klubivierailut eivät ole vielä asettuneet kalenteriin. Ainakin Tampereen ja sen lähialueen klubeihin tiedän tulevani vasta vuodenvaihteen jälkeen. Odotamme Tuiren kanssa kuitenkin mielenkiinolla näitä tapaamisia klubeissa.

-Mikko
1390 Piirikuvernööri 2017-18

20.6.2017

Rotaryvuosi 2016-2017 alkaa lähestyä loppua. Yhtenä merkkinä siitä piirimme 1390 klubit omissa juhlissaan tai yhdessä useamman klubin kanssa järjestävät klubin presidentin, sekä klubin muiden toimihenkilöiiden tehtävienvaihtojuhlallisuuksia, jotka paremmin tunnemme käätyjenvaihtojuhlina. Klubista riippuen kukin juhlistaa tätä omalla tavalla. Se saattaa olla perinteinen juhla vuodesta toiseen tai vastaavasti tilaisuus, joka etenee vuosittain aina uuden kaavan tai tapahtuman mukaan. On kuitenkin tärkeää, että klubi juhlistaa käätyjenvaihtoa jollakin tavalla. Se on kiitos ja huomionosoitus tehtäviään päättäville klubin toimiihenkilöille ja vastaavasti luottamuksen ja tuen osoitus kauttaan aloittaville

Tampere-Hervanta klubi järjesti omat juhlallisuudet eilen illalla Tampereella. Erityisen mieleenpainuvaksi tilaisuuden klubillemme teki se, että samassa tilaisuudessa vaihtui yhdet AG käädyt sekä piirikuvernöörin käädyt. Tilaisuus pidettiin TreStart:in tiloissa ja saimme nauttia klubimme oman bändin Herwood Bros musisoinnista, sekä hyvästä ruuasta hyvien ystävien seurassa.

Klubin presidentin käädyt siirtyivät Pekka Vuoriselta Lars-Christian Schaumanille ja Pekka Mäenpää luovutti Tampere Itäinen alueen apulaiskuvernöörin käädyt seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi Inkeri Haarla-Kettuselle. Piirikuvernööri Pekka Tähtinen nosti minun harteilleni piirimme juhlakäädyt. Näin tulevaa toimikautta valmistellen ovat tunnukset vaihtaneet kantajia.

Tuiren, minun sekä perheemme puolesta kiitokset klubilleni kaikista juhlan järjestelyistä. Tästä se alkaa ja tiedän, että tulevana toimintavuotena klubimme jäsenten apua tarvitaan vielä monen monta kertaa.

Näin juhannuksen alla toivotan kaikille piirimme Rotareille sekä heidän perheilleen ja kaikille Rotaryn ystäville antoisaa kesää.

-Mikko

23.5.2017

RIPE Ian Riseley ja hänen partnerinsa Juliet vierailivat sunnuntaina Tampereella. Prikanmaan musiikkiopistolle oli kerääntynyt edustava joukko piirimme klubien edustajia, vaihto-oppilaita, Rotexeja sekä muutamia vieraita kauempaa muista piireistä. Puoliltapäivin alkaneessa tilaisuudessa Ian esitteli hänelle tärkeitä tavoitteita joita toivoi klubien toteuttavan, sekä avasi tulevan Rotary vuoden teemaa "Rotary: Making a difference". Kevyen lounaan jälkeen oli aikaa keskustella palveluprojekteista, sekä muista Rotary liikkeen keskeisistä asioista. Minusta oli hienoa nähdä kuinka aktiivisesti Ianille ja Julietille pidettiin keskusteluja yllä piiriimme alueella tapahtuvista projekteista.

Tulevan vuoden teema "Rotary: Making a difference" oli RIPE Ianin mielestä helppo päätös. Hänelle on ollut selvää jo pitkään että Rotary saa aikaan muutoksen niin paikallisesti yhteiskunnissa joissa palveluprojekteja toteutetaan, kuin niissä henklöissä jotka ovat palveluprojektien kohteena, sekä kaikissa niissä jotka palveluprojekteihin osallistuvat. Kaikkille näille muutoksen vaikutus on pitkäaikainen, jopa elämän mittainen.
Ian toivoi että Rotary klubit tulevana Rotary vuonna toteuttaisivat seuraavat asiat. Jokaisen klubin jäsenen tulisi istuttaa puu, jotta ennen Maan päivää 22.4.2018 maailmaan olisi istutettu 1,2 miljoonaa puuta Rotary:n toimesta. Lisäksi Ian toivoo, että jokainen klubi raportoisi palveluprojekteissa keräämänsä ja edelleen lahjoittamiensa varojen määrän, sekä projekteihin käytettyjen vapaaehtoistyötuntien määrän. Tämä raportointi tapahtuu Club Centralin kautta. Viimeisenä asiana hän mainitisi, että klubit lahjoittaisivat Rotarysäätiölle nimenomaan vuosirahastoon rauhantyölle. Tulevan vuoden aikana hän aikoo järjestää 6 maailmanpresidentin seminaaria aiheena rauhantyö ja kohdeyleisönä vallankäyttäjät ja vaikutausvaltaiset henkilöt. Kaikella tälllä Rotary haluaa edistää rauhantyötä maailmassa.

Meille ei kovin usein tarjoudu tilaisuutta päästä keskustelemaan RI:n presidenttitason edustajan kanssa, nyt oli yksi tällainen mahdollisuus.Tilaisuus Tampereella oli erittäin onnistunut ja kiitän omalta osaltani kaikkia tilaisuuteen osallistuneita.

-Mikko
DGE

P.S. Käykää katsomassa Nikon kuvat tapahtumasta

07.04.2017

Piirimme vuotuinen piirikonferenssi pidettiin viime viikonloppuna Laukaan Peurungassa. Samalla kun osallistuimme konferenssiohjelmaan oli mahdollisuus myös tutustua kylpylän palveluihin. Tämä jälkimmäinen ilahdutti erityisesti vaihto-oppilaita.
RI Presidenti John Germ:in edustajana juhlassamm eoli Suzan Stenberg Åresta. Suzan toimii aluekoordinaattorina, eli Rotary Coordinator zone 15, ja näin tukee piirejä ja klubeja myös Suomessa. Suzan puhui innostavasti miten hyödyntää muutosten tuomista mahdollisuuksista klubitoiminnan toiminnan kehittämiseksi ja uusien jäsenten hankinnassa. Kuulimme myös kiinnostava Luonnonvarakeskuksen Tapio Kiurun esitelmän "Sininen biotalous nälkäisen maailman apuna". Tapio avasi yleisölle mitä mahdollisuuksia suljetut kiertovesijärjestelmät tarjoavat kestävän kehityksen kalankasvatukselle ja siten ruoan tuotannolle. Suomessa tällaisten ympäristöjen kehitys on maailman kärkeä.
Jaetuista huomionosoituksista erityisen ilahduttavaa oli, että PDG Helge Saariselle RC Vanajalinnasta oli myönnetty Suomen Rotaryn I-luokan Ansiomerkki. Onneksi olkoon Helgelle ja kiitos pitkään jatkuneesta työstyösi piirimme ja Suomen Rotaryn hyväksi.
Vuoden kuluttu piirijuhlaa vietetään huhtikuussa 2018 Tampereella. Sinne kaikki klubit mukaan runsain joukoin.

Kuluvan viikon aikana kävimme vaimoni Tuiren kanssa kouluttamassa Tampereella lähteviä vaihto-oppilata sekä heidän vanhempiaan mitä tulevan pitää. Samalla tuli oppilaille ja vanhemmille aimo ruiske Rotary tietoutta. Toivottavasti saamme näistä vaihtareista innokkaita Rotexeja, Rotaractoreita ja myöhemmin myös Rotareita.
Ja huomenna lauantaina ohejlma jatkuu kun vuorossa on RLI koulutuksen toinen osio TAMKK:n tiloissa.  

-Mikko
DGE

25.3.2107

On vierähtänyt kaksi viikkoa PETS koulutuksesta. Kerätty palaute on nyt julkaistu piirimme web sivuilla samaan paikkaan mistä löytyy myös muu PETS materiaali. Kiitos palautteesta, tulen huomioimaan saatua palautetta tulevissa Rotary tapahtumissa ja uskon että seuraajani Jarmo ja Eija tekevät samoin.

Näinä päivinä ja viikkoina klubeissa valmistellaan tulevan Rotaryvuoden 2017-2018 ohjelmaa. Käyttäkää hyödyksi piirin toimintasuunnitelmaa, sillä sieltä löytyy tulevan RI presidentin Ianin haaste klubeille samoin kuin tavoitteet piirille. Toivon että tulevan vuoden aikana klubien ohjelmista löytyisi elementtejä jotka tukevat kolmea strategista päämäärää
1. Klubien vahvistaminen
2. Keskittää ja vahvistaa humanitääristä palvelua
3. Parantaa julkisuuskuvaa ja tunnetuutta
Mikäli näihin klubinne toivoo apua niin olkaa rohkeasti yhteydessä jotta pääsemme eteenpäin oikeaan suuntaan vaikka pieninkin askelin.

Olen alustavasti pohtinut tulevan kauden klubivierailuja ja eräät tulevat presidentit ovat sitä jo ennättäneet kyselläkin. Tavoitteenani on välttää ylimääräistä matkustamista, joten toiveenani on yhditää vierailuja useamman klubin vierailuiksi tai ainakin useamman klubin vierailuksi samana päivänä samalla alueella, mikäli vain on mahdollista. Keskustelen tästä apulaiskuvernöörien kanssa ja katsotaan miten nämä voidaan sovittaa.

Viime viikonloppuna pidimme piirimme ensimmäisen RLI (Rotary Leadership Institute) koulutuksen Tampereella. Kiitoksia hyvästä koulutuksesta niin osallistujille kuin kouluttajillekin. Tämän koulutuksen seuraavat jaksot ovat 8.4. ja 24.4. Suunnitelmissa on jatkaa ja seuraava koulutuskokonaisuus on syksyllä 2017.

Ensi viikonloppuna 1.-2.4 on piirijuhla Laukaassa. Toivon näkeväni mahdollisimman monen klubin jäseniä piirikuvernöörimme Pekka Tähtisen vieraana. Ja muistakaa tuleva RI:n maailmanpresidentti Ian H.S. Riseley on tulossa Suomeen ja on Tampereella sunnuntaina 21.5. Hänen toiveensa on tavata mahdollisimman monen klubin edustajia. Nyt kaikki mukaan sillä RI:n presidentit, tulevat, olevat ja menneet eivät kovin usein käy täällä tutustumassa toimintaamme.

-Mikko

24.1.2017

ROTARY -vuosi 2017-2018

Vaikka kuluva Rotary-vuosi on hädin tuskin puolessavälissä ja kevään aikana on runsaasti aktiviteetteja, on aika myös katsoa tulevaa Rotary-vuotta 2017-18 ja aloittaa sen suunnittelu. RI president-elect Ian Riseley julkisti alkuviikosta vuoden 2017-18 teeman joka on "ROTARY: MAKING A DIFFERENCE". Tulevien piirikuvernöörien koulutuksessa korostettiin tekemistä, jossa Rotary on muutosta tekevä maailmanlaajuinen organisaatio, joten teeman suora suomennos on hieman haasteellinen menettämättä teeman viestimää sanomaa.

Kaikessa toiminnassamme niin klubeissa kuin piiritasollakin emme saa unohtaa Rotary:n perusarvoja ja sitä että olemme palvelujärjestö. Teeman mukaisesti tavoitteiksi toimintakaudelle 2017-18 on klubeille ja piireille asetettu

1. Klubien vahvistaminen
2. Humanitäärisen palvelun kasvattaminen
3. Rotaryn julkisen kuvan kehittäminen ja tietoisuuden kasvattaminen

Kutsunkin kaikki piirimme 1390 klubien tulevat toimihenkilöt mukaan PETSiin näiden asioiden tiimoilta. PETS pidetään Tampereella 11.3.2017, joten merkitkää tämä kalentereihinne.
 

Tervetuloa,
-Mikko
DGE

 

 

8.1.2017

Hyvät Rotaryt

Tällä sivulla alkaa DG:n ja DGE:n kirjoittelu blogi muodossa liityen Rotary piirimme 1390 asioista sekä Rotary asioista yleensä. Toivon että tämä tavoitta piirissämme mahdollisimman monen Rotaryn sekä Roytary klubin.

-Mikko
piiri 1390 DG 2017-18
 

image.png (40 kB)